Medische teksten schrijven: neem uw badjas mee

RedigeerbeerIk was al thuis in medische terminologie…  dat was niet echt een uitdaging. Al schrijvende realiseerde ik me pas dat je bij het schrijven van medische teksten wel meer verantwoordelijkheid draagt dan bij andere corporate teksten. Je mag namelijk niet te veel beloven. Bij het beschrijven van elke therapie en elk middel, moet je oppassen dat je niet claimt dat deze oplossing mensen geneest of gezond maakt (en daarmee valse hoop geeft). Bovendien beweer je gauw iets dat niet te bewijzen is en dat kan de opdrachtgever geld gaan kosten.

Minder pijnlijk

Daarbij pas ik altijd op dat ik geen angstreductie toepas, als ik patiëntenfolders schrijf. Het is verleidelijk om een onderzoek iets minder pijnlijk voor te stellen dan het in werkelijkheid is, zodat mensen zich van te voren niet zo druk maken. Alleen het nadeel is dat je eigenlijk valse voorlichting geeft, als het onderzoek toch de nodige impact blijkt te hebben. Je houdt lezers dan eigenlijk voor de gek en maakt de schrik op het moment suprême alleen maar groter.

Emotievrije woorden

Dan is er nog de woordkeuze. Zijn mensen cliënten of patiënten van een behandelaar? Veel mensen met bijvoorbeeld diabetes willen geen ‘diabetici’ of ‘diabetespatiënten’ genoemd worden. Ze zijn hun aandoening niet, ze hebben het. Stel dat je een tekst schrijft over mogelijke aandoeningen van kinderen die zich nog in de baarmoeder bevinden. Kijk je naar de fase en noem je dat dan ‘de vrucht’, ‘foetus’, ‘baby in de baarmoeder’ of een ‘ongeboren kind’? Als een aandoening ernstig is, neem je dan meer afstand met emotievrije woorden? Dit blijven lastige keuzes.

Omfloerst

Nog zoiets: benoem je een stervensrisico, of praat je meer omfloerst over ‘als de ingreep misgaat’ of ‘in het ernstigste geval’? Dan geef je meer blijk van medeleven en gevoel. Toch gaat dit wel ver in termen als ‘palliatieve en terminale zorg’, wat wel mooier klinkt dan ‘verzachtende stervensbegeleiding’, maar dan weer niet door iedereen begrepen wordt. Misschien is het wel zo dat voorkeuren voor de woordkeuze verschillen per leeftijdsdoelgroep en maatschappelijke laag. Nadenken over dat soort aspecten maakt het schrijven van deze teksten zo mooi… En je kunt een opdrachtgever een grote dienst bewijzen door de taal van zijn doelgroep te schrijven.

Dichtbij

Je gebruikt natuurlijk geen doktersjargon als ‘de arts die een patiënt ziet, die bekend is met astma’. Verder is het van belang om je in te leven en voldoende vragen te stellen. Je moet een prostaatbehandeling kunnen beschrijven zonder dat je die ooit zelf mee zult maken. En de kleinste procedurele misser in je tekst toont dat je niet het hele proces kent. “Waar is nu precies de camera in die fase van een endoscopie? Oh… al in de patiënt. Aha.” Soms schrijf je ook over zaken die heel dichtbij komen, bijvoorbeeld de behandeling van een ziekte waaraan je ouders hebben geleden. In dat soort gevallen loop je tussendoor een extra rondje met de hond en daarna schrijf je weer verder.

Hoe ver ga je?

Hoe ver gaat die verantwoordelijkheid van een tekstschrijver precies? Bij een patiëntenfolder over huidbelichting moest ik de patiënt zich uit laten kleden. Nou, daar draai ik mijn hand niet voor om, tijdens het schrijven. Daarna neemt hij of zij in de wachtruimte plaats tot er een belichtingscabine vrij is. Tja, toen ben ik maar zo vrij geweest om de patiënt een badjas mee te laten nemen. Natuurlijk checkte ik wel even of dat inderdaad de bedoeling is. Zo help je als tekstschrijver de zorginstantie aan de juiste folder en voorkom je dat de patiënt daar in z’n blootje zit te bibberen!

Advertenties

One thought on “Medische teksten schrijven: neem uw badjas mee”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s